Celebrating a Century of Scholastic Journalism Education

JEA Centennial

CELEBRATING A CENTURY OF SCHOLASTIC JOURNALISM EDUCATION
Celebrating a Century of Scholastic Journalism Education

JEA Centennial

Celebrating a Century of Scholastic Journalism Education

JEA Centennial

Our 100 lists of 100: Journalism Trivia

Our+100+lists+of+100%3A+Journalism+Trivia

You’ll be the hit of any party with this list of journalism trivia.

1. Der Tagesspiegel and Frankfurter Allgemeine Zeitung are daily newspapers published in what country? Answer: Germany
2. In 2015 and 2016, what “ghostly” mattress company tried its hand at journalism by launching Van Winkle’s, an online news site about topics related to sleep? Answer: Casper
3. What New York based podcast launched in 2002 and is hosted by Jad Abumrad, Lulu Miller, and Latif Nasser? Featuring long-form storytelling and journalism, its one word name sound like a place where scientific experiments on radio are conducted. Answer: Radiolab
4. What international NGO with over 30,000 employees was founded in 1971 in the aftermath of the Biafra secession (Nigerian Civil War), by a small group of doctors and journalists? Answer: Médecins Sans Frontières
5. What Eastern European country has been under the repressive leadership of Alexander Lukashenko since its departure from the Soviet Union in 1994? They made headlines for hijacking the plane of a dissident journalist, Roman Protasevich, in mid-air. Answer: Belarus
6. Journalist Jamal Khashoggi made international headlines in the back half of 2018. For what US-based newspaper was Khashoggi a correspondent? Answer: Washington Post
7. Kit Kittredge is a Great Depression-era kid who dreams of being a journalist with the fictional Cincinnati Register newspaper, from what series of historical dolls for children? Answer: American Girl
8. What famous TV journalist, who anchored CBS Evening News from 1962 to 1981 and was known as “the most trusted man in America,” attended his freshman year at University of Texas – Austin, before dropping out of school altogether? Answer: Walter Cronkite
9. Before joining CNN in 2001, what journalist was the host of the first two seasons of the ABC reality competition The Mole? Answer: Anderson Cooper
10. 2017’s “The Post” dramatized the attempts of that paper to publish the Report of the Office of the Secretary of Defense Vietnam Task Force, a set of documents known commonly by what geometric, alliterative name? Answer: Pentagon Papers
11. What famed American novelist and journalist of the naturalist school helped publish Charles Fort’s “The Book of the Damned” in 1919? This mans’ debut novel was “Sister Carrie,” published in 1900. Answer: Theodore Dresier
12. Started in 2017, “The Daily” is a podcast hosted by political journalist Michael Barbaro. The podcast highlights daily news reporting by what east coast newspaper with a global readership? Answer: The New York Times
13. At the age of 19, Thomas Edison worked as a telegrapher for what non-profit news organization best known among writers and journalists for its annual updates to its “Stylebook and Briefing on Media Law”? Answer: The Associated Press
14. BBC journalist Ben Hammersley coined the term “podcasting” in 2014 when he was writing an article about online radio. “Podcasting” is a portmanteau of “iPod” and ______? Answer: Broadcasting
15. In journalism lingo, the day’s most important story gets placed right at the top of the first page of the newspaper—a.k.a., “above the ______.” Answer: Fold
16. What female journalist was known for pioneering the field of investigative journalism by going undercover in a mental institution for the New York World newspaper, and also for her record-breaking trip around the world in 72 days? Answer: Nellie Bly
17. When Amazon selected northern Virginia as 1 of 2 locations for East Coast headquarters, the tech titan used what two-word phrase to describe the area? Journalists and citizens considered it a “neighborhood rebranding” from the area formerly known as Crystal City. Answer: National Landing
18. What two-word geographic term saw its first ever publication in print in 1971 when journalist Don Hoefler began publishing a series of articles entitled “______ ______, USA” in Electronic News newspaper? Answer: Silicon Valley
19. Sometimes considered the quintessential novel of the 1980s, what NYC-set satirical work centered on greed, racism, and social class through the lens of a lawyer, investment banker, and journalist? The book’s title is a reference to an actual 1497 conflagration. Answer: The Bonfire of the Vanities
20. Considered one of the innovators of creative nonfiction via New Journalism, what American author’s best-known work “The Executioner’s Song” won the 1979 Pulitzer Prize for fiction? This “postal” author also ran in the Democratic primary for NYC’s mayoral race of 1969 with a platform including the secession of New York City as the 51st US state. Answer: Norman Mailer
21. What renowned non-fiction author and journalist detailed the horrific crimes committed by Mormon Fundamentalist brothers Ron and Dan Lafferty in “Under the Banner of Heaven?” Answer: Jon Krakauer
22. “The Year of Magical Thinking” and “Slouching Toward Bethlehem” are works by what Pulitzer-nominated, Sacramento-raised journalist? Answer: Joan Didion
23. What New York newspaper was owned by William Randolph Hearst, frequently engaging in yellow journalism in its rivalry against Joseph Pulitzer’s New York World? Answer: New York Journal
24. Born in Cambridgeport, MA, the first full-time American female book reviewer in journalism wrote “Woman in the Nineteenth Century” which is often considered the first major feminist work in the United States. Who was this native New Englander? Answer: Margaret Fuller
25. Linguists Geoffrey K. Pullum and Glen Whitman wanted a word to describe “multi-use, customizable, instantly recognizable phrases or sentences that can be used in an entirely open array of different jokey variants by lazy journalists and writers.” “X is the new Y,” or “One Does Not Simply Walk Into X.” In homage to an often repeated fact about the Inuit language, what word did they coin to name these phrasal templates? Answer: Snowclones
26. Based on the memoir of the same name by British journalist Lynn Barber, “An Education” was a 2009 film starring what English actress as a schoolgirl seduced by a con man? Answer: Carey Mulligan
27. “The Monster of ______: A True Story” is a 2008 true crime book about an Italian serial killer by American writer Douglas Preston and Italian journalist Mario Spezi. What city’s name is missing from the title? Answer: Florence
28. Founded in 2017 by Craig Fuller and based in Chattanooga, Tennessee, what is the name of the company that offers both a SONAR product which offers real-time data points on the logistics industry and also publishes a media platform with dozens of full-time journalists covering the logistics (and specifically trucking) industry? Answer: FreightWaves
29. What word essentially means the act of publishing a false statement that causes people to have a bad opinion of someone? Answer: Libel
30. Which London street became synonymous with British journalism, with a history of printing and publishing as far back as the start of the 16th century? Answer: Fleet Street
31. What term describes the practice of paying the participants in a news event a large sum of money for the exclusive rights to their story? Answer: Checkbook journalism
32. Which prize established in 1917 was created to honour the best of American journalism and is administered by Columbia University? Answer: The Pulitzer Prize
33. Which weekly British magazine on politics, current affairs and culture, first published in 1828, is the oldest weekly magazine in the world? Answer: the Spectator
34. Which term used to describe the press was attributed to British politician Edmund Burke by Thomas Carlyle, who used it in a parliamentary debate in 1787? Answer the Fourth Estate
35. What four letter term is often used by some UK journalists as a form of self-deprecating, humorous self-description? Answer: Hack
36. What word means the vertical margin of white space where two pages meet, such as in the crease of a newspaper or book? Answer: Gutter
37. During World War II, which famous author worked as a journalist and war correspondent at The Observer for seven years? Answer: George Orwell
38. Which American journalist founded the gonzo journalism movement and rose to prominence with the publication of his 1967 book Hell’s Angels? Answer: Hunter Stockton Thompson
39. Which English journalist was Chief News Correspondent for BBC News between 1989 and 2003? Answer: Kathryn Adie
40. Which 14 letter word is a type of editorial tactic to present stories in a way that is intended to provoke public interest or excitement, at the expense of accuracy? Answer: Sensationalism
41. How long does copyright exist after the creator’s death? Answer: 70 years
42. Which American broadcast journalist became the first female co-anchor of a network evening news program in 1976? Answer: Barbara Walters
43. Rupert Murdoch moved his News International printing and publishing works to which district of London in 1986? Answer: Wapping
44. What was the first newspaper printed? Answer: Publick Occurrences
45. What was the pen name of a journalist who pretended to be mentally ill and was committed to New York’s Blackwell Insane Asylum in order to write a story about the poor conditions of the asylum? Answer: Nellie Bly
46. What was the first lasting US radio network? Answer: NBC
47. People who supply reporters with information are called what? Answer: Sources
48. What term refers to the prevention, or attempted prevention, of printing or broadcasting materials that are considered by some people to be objectionable? Answer: censorship
49. What did the first newscast broadcast in 1916? Answer: Presidential Elections
50. What was the first daily newspaper called? Answer: Pennsylvania Post
51. Which government act in 1934 created the FCC? Answer: Communications Act
52. What type of media does the FCC not regulate? Answer: Cable
53. What is defamation by the spoken word? Answer: Slander
54. What happens to copyrighted material 70 years after the creator’s death? Answer: It enters public domain
55. What are the two values of Bok’s model of media ethics? Answer: Social justice and Empathy
56. What type of meetings do the public have a right to know about? Answer: government
57. Name the photographer who committed suicide after backlash over his photos. Answer: Kevin Carter
58. What was the first fashion magazine in the US? Answer: Harper’s Bazaar
59. What entertainment program debuted in 1981? Answer: Entertainment Tonight
60. What year did Sports Illustrated debut? Answer: 1954
61. Name the term that refers to the debate for control and regulation of the Internet. Answer: Net neutrality
62. Name the six conglomerates that own most media outlets. Answer: Disney, Time Warner, Viacom, News Corp, CBS, General Electric
63. What laws protect journalists and their sources? Answer: Shield Laws
64. At what world’s fair did TV debut? Answer: New York 1939
65. Ira Glass is the host of what NPR show? Answer: This American Life
66. What was the original name of the Internet in the 1960s developed by the government? Answer: Arpanet
67. Name two journalists from the 2nd generation of reporters who became anchors. Answer: Brokaw, Jennings, Rather
68. What news service was founded in 1851 to cever European news? Answer: Reuters
69. Name the founder of New Journalism. Answer: Tom Wolfe
70. Name the branch of government that can overturn FCC rulings. Answer: Judicial
71. This invention permitted Civil War Battles happening in the South to be printed in Northern newspapers the next day. Answer: Telegraph
72. The invention of what happened around the time of World War I? Answer: The radio
73. This invention allowed images from the battlefield to be shown on television the same day they happened. Answer: Satellite
74. Who is commonly regarded as the father of journalism? Answer: Jean Loret
75. What are the 5W’s and H? Answer: Who, what, when, where, why, how
76. What is credited with being the first penny paper? Answer: The New York Sun
77. What was the first major wire service? Answer: The AP
78. When Adolph Ochs bought what newspaper, he brought back the ideal of an informational and impartial press. Answer: New York Times
79. Who made a name for himself through his World War II reporting and later his television prgram “See It Now”? Answer: Edward R. Murrow
80. More newspapers are trying to boost income by using what? Answer: paywalls
81. Who tapped the potential of broadcasting with his famous “fireside chats” on the radio? Answer: Franklin Roosevelt
82. What historical movement benefited from televised news documenting it? Answer Civil Rights Movement
83. Studies have indicated that viewers of what satirical news show tend to be better-informed than some other news viewers? Answer: The Daily Show
84. The word magazine comes from the French term magasin, which means what? Answer: storehouse
85. Who first coined the term muckraking? Answer: Theodore Roosevelt
86. The first magazine to reach 2 million in circulation was what? Answer:Saturday Evening Post
87. What was the first U.S. tabloid? Answer: The National Enquirer
88. In the mid 1980s, the most popular magazine in the world was what? Answer: Reader’s Digest
89. What magazine can be credited for advancing photojournalism the most in the early twentieth century? Answer: Life
90. What us the most commercially successful magazine for children?: Answer: Highlights for Children
91. What was the first city magazine aimed at a national audience? Answer: The New Yorker
92. In 1974, what magazine became one of the first succesful mass market magazines to be introduced in decades? Answer: People
93. The first school of journalism was founded at what university? Answer: University of Missouri
94. In what year was the first school of journalism founded? Answer: 1904
95. When was the first Pulitzer Prize awarded? Answer: 1917
96. Gannett began as one single newspaper, the Elmira Gazette, in 1906. It now owns more than 100 daily newspapers, and 1,000 weeklies. How many unique monthly visitors do they reach? Answer: 125 Million
97. The oldest continuously published newspaper in the United States was first published in 1764. What is the name of that newspaper? Answer: The Hartford Courant
98. He was instrumental in showing the true power of the news anchor by helping turn popular opinion against the Vietnam War. Answer: Walter Cronkite
99. This controversial figure was the first woman toanchor a major network. Answer: Jessica Savitch
100. This journalist was most famous for his role as NBC co-anchor with David Brinkley from 1956-1970. Answer: Chet Huntley

More to Discover